PARTNERJI

PARTNERJI

PARTNERJI

Partnerske institucije

Univerza v Ljubljani

Univerza v Ljubljani je najstarejša in največja visokošolska ter znanstveno raziskovalna ustanova v Sloveniji, ustanovljena leta 1919. Danes jo obiskuje približno 40.000 študentov, zaposluje pa več kot 6000 visokošolskih učiteljev, raziskovalcev, asistentov in strokovnih in administrativnih sodelavcev na 23 fakultetah in treh umetniških akademijah. Osrednje poslopje, akademije in številne fakultete se nahajajo v mestnem jedru. Novejše univerzitetne stavbe stojijo na obrobju Ljubljane, kar daje univerzi in njenim študentom pridih vsenavzočnosti v mestu.

Univerza v Ljubljani slovi po kakovostnih družboslovnih, naravoslovnih, humanističnih in tehničnih študijskih programih, ki so pripravljeni v skladu s smernicami Bolonjske deklaracije. Univerzitetni raziskovalci in raziskovalne skupine se s svojim znanstvenoraziskovalnim delom izkazujejo z vrhunskimi projekti na področju umetnosti, znanosti in tehnologije doma in po svetu.

Univerza v Ljubljani je uvrščena med 500 najboljših univerz na Šanghajski lestvici, na lestvici Times Higher Education se uvršča v skupino 801-1000, na lestvici Center for World University Rankings na 416. mesto, na lestvici Quacquarelli Symonds pa v skupino 591-600.

Univerza v Ljubljani je osrednja in največja izobraževalna ustanova, hkrati pa tudi osrednja in največja raziskovalna institucija v Sloveniji s kar trideset odstotki vseh registriranih raziskovalcev (po podatkih baze SICRIS).

Osrednje pedagoško mesto zavzema tudi zato, ker izvaja javno službo na področjih, ki so posebnega družbenega pomena in zagotavljajo ohranjanje narodne identitete.

Ker se zavedamo pomena uporabnosti znanja in sposobnosti pridobivanja lastnih finančnih virov, vsako leto bolj razvijamo tudi tržno dejavnost. Zato se na Univerzi v Ljubljani tesno povezujemo s slovenskim gospodarstvom in tujimi podjetji, med našimi partnerji so multinacionalke in najuspešnejša domača podjetja.

Univerza v Mariboru
Univerza v Mariboru, ustanovljena leta 1975, je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji z dolgo tradicijo. V teh letih se je razvila v uspešno znanstveno ustanovo, katere primarna naloga in sveto vodilo je širjenje in plemenitenje znanja. Hitro razvija nova področja delovanja, preizkuša nove metode študija in išče nove načine povezovanja s svojim okoljem.

 

Postati raziskovalna univerza je eden izmed prioritetnih ciljev

 

Interdisciplinarnost je visoko cenjena, saj njene fakultete pokrivajo naravoslovno-matematične, tehniške, medicinske, biotehniške, družboslovne in humanistične ter druge vede. Z ustvarjanjem delovnega okolja, ki vzpodbuja akademsko svobodo želi Univerza v Mariboru spodbuditi doseganje vrhunskih znanstvenih in umetniških dosežkov.

 

Zavedanje, da univerza smo ljudje, je prisotno na vseh ravneh izobraževanja in raziskovanja.

 

Posebna pozornost se posveča tudi vključevanju študentov v raziskovalno delo in v organe odločevanja ter povezovanju z gospodarstvom tako na področju prenosa znanja in tehnologije v prakso kot na področju povezovanja in mreženja študentov ter diplomantov z delodajalci v smislu prehoda na trg dela. Univerza v Mariboru je institucija, ki ponuja vrsto priložnosti za karierni razvoj. Diplomantke in diplomanti, raziskovalke in raziskovalci, profesorice in profesorji so uspešni na domačem in svetovnem odru.

 

Vse o aktualnem dogajanju na Univerzi v Mariboru si lahko ogledate v medijskem središču.
Univerza na Primorskem

Univerza na Primorskem (UP) je srednje velika mednarodno vpeta univerza, ki združuje 5.744 študentov, od tega 1.296 (oz. 22,56 %) iz 47 tujih držav.  Zaposluje 782 oseb. Na UP deluje 511 raziskovalcev in visokošolskih učiteljev, od tega jih 72 (oz. 14,09 %) prihaja iz tujine. UP vsako gosti preko 270 tujih raziskovalcev, na univerzo pa je vpisanih 166 doktorskih študentov.

V letu 2022 je UP postala del Transform4Europe (T4EU), evropske univerze, ki združuje preko 150.000 študentov in 10.000 raziskovalcev. Polnopravna članica je postala v letu 2023, v T4EU pa je poleg UP povezanih še 9 drugih univerz in ena pridružena članica.

Poleg tega je UP vključena med 38 evropskih najbolj inovativnih visokošolskih institucij (ENIHEI), iniciativo Evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, Mariye Gabriel. ENIHEI predstavlja forum za izmenjavo znanja, idej in izkušenj na področju inovacijske dejavnosti visokega šolstva in spodbujanja kreativnosti, podjetniške miselnosti in krepitev talentov.

V partnerstvu s Škocjanskimi jamami je UP pridobila Unescovo Katedro za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini, v okviru Teaming instrumenta pa je koordinirala projekt in uspešno ustanovila mednarodno prepoznaven raziskovalni inštitut InnoRenew CoE.

UP na vseh treh stopnjah v študijskem letu 2023/2024 izvaja 81 študijskih programov, od tega 18 vzporedno tudi v angleškem jeziku.  Poleg tega UP vsako leto izvede 5 -10 mednarodnih poletnih šol z različnih tem in preko 10 mednarodnih znanstvenih konferenc, že nekaj let zaporedoma vsaj eno večjo s preko 1.000 udeleženci in pokroviteljstvom predsednika / predsednice Republike Slovenije.

Internacionalizacija in projektno delovanje se prepletata z vsemi porami delovanja UP, v zadnjem času pa univerza krepi tudi svojo vlogo v regionalnem prostoru, kjer so osrednje prioritete komuniciranje znanosti (preko aktivnosti Centra znanosti in dogodkov za komuniciranje znanosti), delo s šolarji in učitelji, vzpostavitev alumni pisarne, tehnološki in inovacijski transfer, študentski projekti v sodelovanju z gospodarstvom, spodbujanje odgovorne znanosti in ponudba dodatnega usposabljanja za različne ciljne skupine.

UP skrbi tudi za dobro počutje svoje skupnosti z vzpostavitvijo prostorov za študente (24/7 dostopna knjižnica, čitalnice, študijski prostori), univerzitetno ambulanto, centrom za celostno psihološko podporo, kariernim centrom, skrbjo za zdrav življenjski slog zaposlenih in študentov ter dogodki namenjenim sprejemu, orientaciji in integraciji študentov in zaposlenih.

Univerza v Novi Gorici

Širimo znanje – Svojim študentom znanje posredujemo in ga skupaj z njimi ustvarjamo. Smo sodobna, študentom prijazna univerza, ki je usmerjena v raziskovanje. Čeprav smo razmeroma mlada ustanova, v pridobivanju in širjenju znanja ne zaostajamo za starejšimi in večjimi univerzami.

 

Ekipa

Prof. dr. Tomaž Deželan Projektni vodja UL
Prof. dr. Janez Stare Član UL
Matej Kosi Član UM
Izr. prof. dr. Miran Lavrič Ekspert UM
Mihaela Koletnik Članica UM
Mag. Frenk Mavrič Član UP
Tatjana Mikelić Goja Članica UP
Nives Štefančič Članica UNG
Aljaž Rener Ekspert UNG
Prof. dr. Penka Stateva Ekspert UNG
Sabina Otoničar Strokovna podpora UL